onsdag 14. mars 2012

Kaptein Sabeltann!

Det var februar og karneval i barnehagen. Anders (3 år), Emil (2,5 år) og Milla (2 år) har lenge vist stor interesse for sjørøvere. I samlingstund denne dagen bestemte jeg meg for å ta dem med på en reise over de sju hav. Jeg hadde tatt på meg fin drakt og sko med gull på. Med lang,svart parykk og hvitmalt ansikt ble jeg selveste Kaptein Sabeltann. Seks par forventningsfulle øyne så på meg med stjerner i blikket. Vi hadde fått besøk av Kongen på havet! Selveste Sabeltann hadde funnet et skattekart nedi båthavna og lurte på om barna kunne hjelpe han med å finne skatten,som i følge kartet skulle være gjemt inne i barnehagen! Ivrig satte vi i gang.Vi måtte telle ti skritt til venstre,deretter fem til høyre. En, to ,tre, fire, fem,åtte hylte Anders og løp av gårde. Sammen leita vi over hele barnehagen. Vi måtte krabbe under stoler,over bord,inni speilhuset og kjøre båt over til en øde øy. Der møtte vi apekatter,elefanter og slanger. Vi listet oss forbi en stor,farlig løve! Tilslutt fant vi skatten, et stort skrin fullt av smykker! Nå er skatten vår, ropte Anders! Nå kan vi ta det rolig de neste hundre år, sang vi! Vi tok en seiersdans, og mens hiv og hoi dundret fra cd spilleren,hoppet og danset vi,tok på oss smykkene og kastet skatten opp i lufta!                    


På vei hjem den ettermiddagen ble jeg sittende å reflektere over samlingstunda. Ved å tørre være en lekende voksen, finne barnet i meg selv igjen, være Sabeltann dette øyeblikket,. ga jeg barna en stund fylt med lek,læring og danning tatt ut fra deres interesse.  Sammen levde vi oss inn i en eventyrverden og i en halvtime, en helt vanlig torsdag var vi sjørøvere på tokt!

Rammeplanen sier:
-Barnehagen skal ivareta barnas behov for omsorg og lek,og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.
-Barnehagen skal gi barn muligheter for lek,utfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter.

-Barna skal få utfolde skaperglede,undring og utforskertrang.De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.
-Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet,kreativitet og vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunkt i barns interesser,kunnskaper og ferdigheter.
-Gjennom lek, eksperimenter og hverdagsaktiviteter utvikler barna sin matematiske kompetanse.
-Barnehagen har et ansvar for å oppmuntre barns egen utforskning og legge til rette for tidlig og god stimulering.


Fennefoss og Jansen siterer Berit Bae slik i Småbarnspedagogikk og praksisfortellinger:
-Anerkjennelse er forankret i prinsippet om gjensidig likeverd mellom mennesker.Gjensidig likeverd er en relasjon hvor partene henvender seg til hverandre som subjekter,med respekt for hverandres opplevelser og intensjoner.Det handler om å forholde seg til individers indre opplevelseverden,prøve å forstå hvordan en opplevelse kan ha mening for den det gjelder,uavhengig av hvordan den oppfattes av andre.
-Medlæring viser til det at som pedagog overføres verdier gjennom den måten man er og kommuniserer på, og ikke bare gjennom de artikulerte intensjoner, mål, undervisningopplegg osv.                                                                                                                                                                              

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar